Di sesebuah organisasi besar jika teknologi rangkaian Wifi disediakan, amatlah sukar untuk merancang memancarkan ‘broadcast’ signal wifi / frekuensi Mhz yang tidak overlapping / bertindih.

Jika anda berada di sesuatu kawasan perumahan yang padat seperti Flat, Apartment mahupun kondo signal Wifi juga akan berlaku gangguan / inteferense kerana frekuensi yang sama dan bertindih.

Ini akan menyebabkan komunikasi perkakasan wifi anda sering kali terputus. Bagi pengguna yang memiliki broadband sendiri dan mempunyai pemancar Wifi seperi P1 dan Yes anda dinasihatkan tidak memancarkan signal wifi anda kerana ini akan menggangu frekunsi Wifi yang disediakan oleh universiti.

Dari contoh gambar, pengguna bewarna biru akan terganggu kerana signal wifi yang dipancarkan walau pada nama Wifi yang berbeza, ini adalah kerana frekuensi Mhz nya adalah sama. Sebagai contoh yang mudah seperti stesen radio yang berhampiran frekuensinya maka anda akan sering terdengar bunyi2 dari stesen radio lain jika terlalu rapat.

Jika anda menggunakan Wifi Analyzer (free app di Google Play Store / Itunes) anda boleh scan signal-signal wifi yang ada berdekatan sama ada terlalu sesak / bertindih ataupun tidak.

Wifi Signal2

Sebenarnya untuk lebih mendalami teknologi wifi ini, terdapat beberapa chanel pilihan. Namun untuk memudahkan kerja dan tidak memeningkan kepala anda di sini, sebaiknya signal wifi bukan rasmi di tutup terus tanpa memancarkan apa-apa signal.

Wifi Signal3

Sesetengah modem wifi boleh diubah kekuatan signal frekuensinya dalam jarak 1m hingga 100m.

Langkah yang terbaik adalah mematikan signal wifi pada broadband modem anda. dan membeli hub murah untuk sambungan terus kabel antara perkakasan rangkaian lain seperti notebook, printer dan lain-lain untuk rangkaian mini anda.

Broadband Modem
Modem

Hub
Hub

Solutions

Terdapat beberapa Broadband yang berada di sekitar UTHM ini.

Senarai dikemaskini 16 Ogos 2016

Celcom Coverage Plans
Digi Coverage Plans
Maxis Coverage Plans
P1 Coverage Plans
P1 Coverage Plans
Yes Coverage Plans

Anda berhak memilih untuk mengambil pakej prepaid atau postpaid.

Jika broadband anda tidak mempunyai utp port atau ianya adalah usb dongle. anda boleh membeli TP-Link 3G Wireless Router untuk kongsi akses internet anda. Dan modem ini jika di bawa ke rumah, anda bolehlah pancarkan signal wifi untuk kegunaan peribadi.

Tp Link Router